Kulinaria i Jedzenie

Lato z letnimi ciastami i deserami

Lato to idealny czas na lekkie, orzeźwiające desery i przepisy na ciasta, które zachwycają podniebienie, ale nie mają miliona kalorii bo składają się głównie z owoców. Co podać gościom na letnim party i jakie menu zaserwować rodzinie na niedzielny deser? Polecam dwa proste przepisy na wspaniałe desery bez pieczenia.

Poniżej wspomniane przepisy, a po więcej zapraszam na bloga PrzepisyNa.pl!

W roli głównej arbuz

Arbuz, to owoc, który w 90 – procentach składa się z wody. jest idealny na upały, ma bardzo mało kalorii i do tego świetnie nawadnia.  Cudowny w smaku jest arbuzowy sorbet, który robi się bardzo szybko. Połówkę sporego, dojrzałego arbuza oczyszczamy z pestek, kroimy na małe kawałeczki i miksujemy. jeśli jest bardzo miękki wystarczy rozdrobnienie mikserem. Odsączamy z nadmiaru soku, dosładzamy dwiema łyżeczkami rozpuszczonego w odrobinie ciepłej wody cukru – pudru i zamrażamy w małych pojemniczkach. PO dwóch godzinach mamy gotowy sorbet arbuzowy.

Wiśnie w chmurce

Tym deserem zauroczycie wszystkich. Robi się go banalnie prosto a wygląda niezwykle efektownie. Potrzebne nam są wydrylowane wiśnie – około pół kilograma, malutkie beziki – ciasteczka, śmietana 36% i lody śmietankowe. Wiśnie drylujemy, śmietanę ubijamy na sztywno. do przygotowanych pucharków układamy warstwami: wiśnie, beziki, śmietanę , aż do brzegów pucharku. Wkładamy do lodówki i czekamy godzinę, by smaki się przegryzły.

Śmietanę możemy dosłodzić cukrem pudrem, jeśli mamy ochotę na większą słodycz deseru. Po schłodzeniu na wierzchu kładziemy kulkę lodów śmietankowych i dwa beziki, dekorujemy listkiem mięty i natychmiast podajemy. deser można przygotować również z malinami lub truskawkami. Pycha!